Skjøtekabel brukes for å utvide området du jobber på, og i mange tilfeller lengre borte fra stikkontakten enn verktøyet (og skjøtekabelen) har godt av…
Flere ting å tenke på.
Hvor langt er strekket fra sikringsskapet (strømkilden) til stikkontakten du kobler til? Hva er sikringens størrelse, og dekker den behovet? Hva er tverrsnittet på tilførselskabelen frem til stikkontakten? Hvor mange ledere og hva er tverrsnittet på kobberet i skjøtekabelen?
Spenningsfall
Brukeren tar som oftest tak i de skjøtekablene som er tilgjengelig med liten viten om eventuelle konsekvenser. Lange strekk gir variabler som kanskje aldri har vært vurdert. Kobbertråden i skjøtekabelene er en veldig god leder i seg selv, men også kobber har motstand. Motstand utvikler varme og du får spenningsfall på grunn av skjøtekabelens lengde. Varmen som utvikles kan ikke bare skade skjøtekabelen, men også med stor sannsynlighet det utstyret som er tilkoblet. Hvis du opplever redusert effekt på det elektroniske utstyret, sikringen ryker og/eller at skjøteledningen blir varm er et klare tegn på å stoppe arbeidet umiddelbart.
Spør oss!
En og annen sjelden gang mottar vi elektrisk verktøy fra våre kunder som visstnok ikke virker som det skal, men likevel fungerer helt optimalt når vi setter stikkontakten i veggen. Ofte kan det lønne seg å ta en telefon til oss først – vi kjenner våre produkters styrker og eventuelle svakheter som kan bidra til frustrasjon på arbeidsplassen. Riktig planlegging og skjøtekabel som er tilpasset jobboppgaven og utstyret kan som regel løse de fleste utfordringer. Verktøy og elektrisk ustyr med spenningsvern reduserer selvfølgelig risikoen for at noe går galt, men det er aldri noen garanti.
Finnes det en gylden regel?
Nei dessverre, men spenningsfallet i kabelen bør være mindre enn 4%.
Så…Hvor lang skjøtekabel kan benyttes på for eksempel en Herz RoofOn Multi automatisk tekkemaskin på 3000W? Dersom spenningen er 230V, det er 16 A sikring, 1-faset utgang fra byggestrømsboks og skjøtekabelen har kobberleder med et tverrsnitt på 2,5mm2 vil spenningsfallet bli 7,84V (3,4%) ved 35 meter. Langt under tenker du, men – Glem ikke at det elektriske verktøyet ofte har sin egen ledning på 3-8 meter! Ved 40 meter kabel totalt, er spenningsfallet i eksempelet 3,9%.
Skal du lenger enn dette fra strømkilden bør en kraftigere skjøtekabel (høyere tverrsnitt) velges.
Og… For all del; Bruk skjøtekabel som er egnet for formålet og utendørs bruk!
Vi skal ikke begi oss inn på matematikken og formler godt over grunnskolenivå – det får autoriserte elektrikere bidra med.
Lykke til!