You are currently viewing Det er lov å bruke hue!

Det er lov å bruke hue!

Innlegget er skrevet av Pål Rosenvinge og er basert på egen oppfatning:

Vi blir ofte spurt om våre varmluftsverktøy på gass er «godkjente», Spørsmålet er komplisert. Svaret er enkelt. 

Det er Finans Norge (les forsikringsbransjen) som sier nei til bruk av åpen flamme i flere og flere relevante situasjoner for takentreprenører – og ikke Norske Lover. Finans Norge har ingen myndighet til verken å nekte bruk av, eller godkjenne noe som helst. Det finnes derfor ikke noe godkjent verktøy på markedet. Men, dette handler egentlig ikke om verktøyet i seg selv.

Det er her det hele handler om risikobevisst adfred – eller som jeg sier; Det er lov å bruke hue! 

Dette med forsikring er ikke noe særnorsk fenomen. I vårt naboland Sverige har temaet hatt fokus i flere år enn her hos oss. Dog, våre produsenter holder til i Italia, Tyskland, Sveits og Østerrike, og i de landene har forsikringsselskapene mindre makt til å putte inn liten tekst i avtaledokumentene. Og… I denne sammenheng møter jeg dessverre liten forståelse hos produsentene for å utvikle gode løsninger som gjør både deg som takentreprenør/utførende part og forsikringsbransjen fornøyd. Norge er og blir et lite land i global sammenheng.

Som sagt; Egentlig handler det lite om verktøyet som benyttes for å få jobben gjort, men mer om hvem som gjør jobben. Bruk hue først – og ikke etterpå. Jobboppgavene må vurderes i hvert enkelt tilfelle og en helhetlig risikovurdering er nødvendig. Hvordan er underlaget,

«Klumpen» som vi kaller den (bildet) er ofte en gjenganger når spørsmålet om «godkjent verktøy» dukker opp. La oss rakt oppklare; Varmluftsbrenneren går på gass (evt. kompressorluft i tillegg) og har lukket flammekammer. Det betyr ganske enkelt at den ikke har åpen flamme og vil således være godkjent i tråd med forsikringsbransjens retningslinjer. Om din forsikring dekker en eventuell brann ved bruke av denne varmluftsbrenneren er en helt annen sak – Det må du nesten høre med ditt forsikringsselskap om. Det vesentlige er å tenke først sier forsikringsbransjen . I alle fulle fall – Så er det opp til deg som takentreprenør å velge: «Ta sjansen på brann eller slippe inn vann».

Det er da faktisk folk i hvit skjorte og slips som avgjør om taket blir tett i dette landet – til tross for at svært få branner oppstår ved bruk av åpen flamme på tak. La vannet renne – I rest my case.

Pål, Heat Supply AS